Woning op de zaak: spijt?

27-10-2016

Een ondernemer is in 1996 gestart. Hij koopt in dat jaar een woonhuis met bijgebouw en zet dat op de ondernemingsbalans. Het geheel stijgt flink in waarde. In 2010 wil hij het pand daarom alsnog met terugwerkende kracht naar privé halen. De waardestijging is dan immers onbelast. Zijn nieuwe adviseur stelt dat altijd sprake is geweest van verplicht privévermogen. Het pand had met andere woorden nooit op de balans mogen staan. Wat oordeelt de rechter?

De rechter wil bewijs dat het pand sinds 1996 uitsluitend als woning in gebruik is en op generlei wijze dienstbaar is aan de onderneming. Maar dat komt onvoldoende uit de verf. Het enige vestigingsadres van het bedrijf is dat van de woning.  De echtgenote van de ondernemer houdt in een afzonderlijke ruimte in het pand de administratie bij. De werkbank en allerlei materialen die voor de onderneming worden gebruikt zijn in het pand. De bedrijfsauto staat normaliter geparkeerd op het perceel.

Let op: Als uw (nieuwe) woning ook voor uw bedrijf wordt gebruikt, mag u ervoor kiezen deze geheel op uw balans te zetten. Kort gezegd zijn dan de kosten aftrekbaar, en de waardestijging belast. Deze keuze kunt u echter niet zomaar terugdraaien. Bespreek de keuze met uw adviseur.