Beleggen of ondernemen?

23-06-2017

Het blijft lastig, de grens tussen ondernemen en beleggen bij onroerend goed. Belangrijk fiscaal verschil: tot 52% belasting over de winst bij verkoop. Stel, u maakt er jarenlang een gewoonte van onroerende zaken te kopen met ernstig achterstallig onderhoud. Dat doet u deels met geleend geld. U  knapt de panden zelf op en verhuurt ze vervolgens. Ook verkoopt u af en toe opgeknapte panden. Gemiddeld komt u op een bezit van circa 50 panden. Bent u belegger of onroerend goedondernemer? 

De hoogste rechter besliste onlangs over zo’n geval. De panden waren als belegd vermogen in Box 3 in de aangifte verwerkt. De Belastingdienst vond dat sprake was van meer dan normaal vermogensbeheer, zelfs van een vastgoedonderneming.  Het verschil aan belasting tussen beide standpunten bedroeg over drie jaar ruim € 600.000. De Belastingdienst kreeg gelijk omdat belanghebbende welbewust panden met achterstallig onderhoud aankoopt waarna hij ze opknapt om hogere huren te kunnen berekenen dan wel verkoopwinsten te kunnen behalen.

Let op: De grens tussen beleggen en meer dan normaal vermogensbeheer is niet altijd even helder, maar cruciaal voor de fiscale gevolgen.