Versoepeling betalingsuitstel Belastingdienst

03-04-2020

Bent u ondernemer of zzp’er en heeft uw bedrijf betalingsproblemen door de coronacrisis? Dan kunt u voor belastingen bijzonder uitstel van betaling aanvragen, nadat u een (naheffings)aanslag hebt ontvangen. Het aanvragen is sinds 2 april 2020 eenvoudiger.

Wat verandert er?

  1. U kunt nu online bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor 3 maanden.
  2. U kunt voor meer soorten belastingen in 1 keer uitstel van betaling aanvragen.
  3. De voorwaarden voor het aanvragen van uitstel langer dan 3 maanden worden versoepeld.
  4. Er wordt een regeling getroffen voor bedrijven die een zogenaamde g-rekening hebben, die in de bouw of uitzendbranche vaak gebruikt wordt.

1. Online uitstel aanvragen
Het aanvragen van uitstel kan nu ook met het online formulier ’Verzoek bijzonder uitstel van betaling voor 3 maanden’.

Let op!
Doe wél op tijd aangifte. En wacht tot u een (naheffings)aanslag hebt ontvangen. Pas dan kunt u bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Zonder aanslag kan de Belastingdienst uw verzoek niet in behandeling nemen.

2. Voor meer soorten belastingen in 1 keer uitstel
U hoeft maar 1 uitstelverzoek in te sturen. Krijgt u in de tussentijd nieuwe belastingaanslagen? Ook voor die nieuwe belastingaanslagen legt de Belastingdienst de invordering stil. Dit geldt voor alle uitstelverzoeken die sinds 12 maart 2020 zijn ingestuurd.

Het uitstel geldt voortaan voor meer soorten belastingen. U kon al uitstel aanvragen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonheffingen en omzetbelasting (btw). Daar komen nu bij: kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurdersheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen en vergelijkbare belastingen in Caribisch Nederland. Voor al deze belastingen geldt dit versoepelde uitstelbeleid in ieder geval tot 19 juni 2020.

3. Uitstel voor langer dan 3 maanden
Mogelijk is een betalingsuitstel van 3 maanden voor u te kort. Dan kunt u schriftelijk voor een langere periode dan 3 maanden uitstel aanvragen. De voorwaarden hiervoor worden versoepeld.

  • Is uw totale belastingschuld op dit moment lager dan € 20.000? Dan kunt u vanaf nu langer dan 3 maanden uitstel krijgen door bewijsstukken te sturen waaruit blijkt dat de omzetcijfers of de bestellingen en reserveringen aanzienlijk zijn gedaald in vergelijking met de afgelopen maanden.
  • Is uw totale belastingschuld op dit moment hoger dan € 20.000? Dan heeft de Belastingdienst een verklaring van een zogenaamde derde deskundige nodig, zoals een externe accountant of brancheorganisatie.

4. Deblokkeren g-rekening
Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen de Belastingdienst verzoeken om deze rekeningen te laten deblokkeren. In normale situaties kan daarmee alleen het overschot op de g-rekening worden vrijgegeven. Om ondernemingen die geraakt zijn door de coronacrisis tegemoet te komen, zoals de bouw en de uitzendbranche, kunnen tijdelijk ook bedragen worden vrijgegeven die zijn opgelegd als (naheffings)aanslagen loonheffingen of BTW. Voorwaarde is wel dat uitstel van betaling is verleend voor deze aanslagen. Hierdoor krijgt u dezelfde voordelen als ondernemers zonder g-rekening. In geval van fraude of oneigenlijk gebruik van de g-rekening kan de Belastingdienst hiervan afwijken.

Op Coronavirus: belastingmaatregelen voor ondernemers leest u meer over het aanvragen van bijzonder uitstel van betaling en het deblokkeren van de g-rekening.