Wat als een medewerker langdurig ziek wordt?

22-11-2019

Kleinere werkgevers weten in veel gevallen niet wat er op ze af komt bij langdurige ziekte van een medewerker. Naast de loondoorbetalingsplicht is er de verplichting om re-integratie mogelijk te maken. De impact op het bedrijf is vaak groot.Per 1 januari is er een nieuwe verzekeringsvorm. De overheid heeft voor u de keuzes op een rij gezet.

Als werkgever kunt u kiezen uit:

  • Geen verzekering
  • Verzekering voor loondoorbetaling zonder ondersteuning
  • Verzekering voor loondoorbetaling met ondersteuning
  • MKB verzuim-ontzorgverzekering

Geen verzekering
Bij ziekte van een werknemer bent u zelf verantwoordelijk voor de vereiste acties en administratieve plichten gedurende het verzuimtraject. Dat vraagt expertise. U hebt de re-integratie in eigen hand en bepaalt wat u zelf doet en wat u aan ondersteuning inkoopt. De kosten van loondoorbetaling en de re-integratie betaalt u zelf. Maar zolang niemand ziek is, hebt u geen extra kosten.

Verzekering voor loondoorbetaling zonder ondersteuning
U betaalt een vaste premie, ook als er niemand ziek is. Bij ziekte van een werknemer bent u zelf verantwoordelijk voor de vereiste acties en administratieve plichten gedurende het verzuimtraject. Dat vraagt expertise. U draagt zelf de kosten voor re-integratie, maar niet de kosten van loondoorbetaling. U hebt de re-integratie in eigen hand en bepaalt wat u zelf uitvoert en wat u aan ondersteuning inkoopt.   

Verzekering voor loondoorbetaling met ondersteuning
U betaalt een vaste premie, ook als er niemand ziek is. Bij ziekte van een werknemer bent u zelf verantwoordelijk voor de vereiste acties en administratieve plichten gedurende het verzuimtraject. U draagt, afhankelijk van wat u aan ondersteuning verzekert, zelf nog kosten voor re-integratie. Bij ziekte van een werknemer hebt u geen kosten voor loondoorbetaling. U krijgt ondersteuning bij de re-integratie en krijgt advies over de regels en administratieve verplichtingen.

MKB verzuim-ontzorgverzekering
U betaalt een vaste premie, ook als er niemand ziek is. Bij ziekte van een werknemer hebt u geen kosten voor loondoorbetaling en re-integratie. U krijgt volledige ondersteuning bij re-integratie. Kennis van de regels is dus niet vereist. Ook bent u niet zelf verantwoordelijk voor de administratieve plichten.

Tip: Download de keuzekaart met het overzicht. De MKB verzuim-ontzorgverzekering is nieuw in 2020.